BookTranslator
BookTranslator

ဖော်မြူလာများ သို့မဟုတ် ရွေးချယ်စရာစာရင်းများ မပျက်စီးဘဲ Excel စာရင်းဇယားကို ဘယ်လိုဘာသာပြန်မလဲ

.xlsx ဖိုင်ထဲတွင် ဆဲလ်တစ်ခုချင်းစီ ဘာသာပြန်သူက ကျော်သွားသော စာသားများ (ဖော်မြူလာစာသား၊ ကြွယ်ဝသောစာသား၊ လင့်ခ်များ၊ ဂရပ်များ၊ မက်ခရိုများ) ကို ရှာပါ၊ ၎င်းတို့ ပျက်စီးစေနိုင်သော ရွေးချယ်စရာစာရင်းများနှင့် ကုဒ်များကို ပြုပြင်ပါ၊ ရလဒ်ကို အခမဲ့စကရစ်နှင့် စမ်းသပ်အလုပ်စာအုပ်ဖြင့် စစ်ဆေးပါ။

Excel အလုပ်စာအုပ်တစ်ခုလုံးကို ဘာသာပြန်ရန်၊ ဆဲလ်များကို တစ်ခုချင်းစီ ဘာသာပြန်မည့်အစား .xlsx ဖိုင်ကို စာရွက်စာတမ်းဘာသာပြန်ကိရိယာသို့ တင်ပါ။ Excel ၏ ကိုယ်ပိုင် Review > Translate အမိန့်သည် သင်ရွေးချယ်ထားသော စာသားအပေါ်တွင် အလုပ်လုပ်သည် (Microsoft Support)၊ ၎င်းသည် အညွှန်းတစ်ခုအတွက် အဆင်ပြေသော်လည်း စျေးနှုန်းစာရင်းအတွက် နှေးကွေးသည်။ ဖိုင်ဘာသာပြန်ကိရိယာသည် စာသားဆဲလ်တိုင်းကို ဖတ်ပြီး ဘာသာပြန်ကာ မူလလိပ်စာသို့ ပြန်ရေးသွင်းသည်၊ ထို့ကြောင့် ဖော်မြူလာများ၊ နံပါတ်များနှင့် ရက်စွဲများ နေရာမှာတည်ရှိနေမည်။

၎င်းက သင့်အား မပြောပြသည့်အရာမှာ မည်သည့်စာသားကို ၎င်းဘယ်တုန်းကမှ မဖတ်ခဲ့သည်ဆိုသည့်အချက်ဖြစ်သည်။ ဖော်မြူလာအတွင်း ရိုက်ထည့်ထားသော စာသား၊ စကားလုံးတစ်လုံးကို စာလုံးအထူပြုလုပ်ထားသော ဆဲလ်၊ လင့်ခ်တစ်ခု၊ မှတ်စုတစ်ခု၊ ဂရပ်ခေါင်းစဉ်တစ်ခု - ဆဲလ်တစ်ခုချင်းစီ ဘာသာပြန်ခြင်းတွင် ဤအရာအားလုံးသည် မူရင်းဘာသာစကားဖြင့် ပြန်လာနိုင်သည်။ ထို့အပြင် အရာနှစ်ခု ပျက်စီးနိုင်သည် - ခွင့်ပြုထားသော တန်ဖိုးများကို ဘာသာမပြန်ထားသော ရွေးချယ်စရာစာရင်းတစ်ခု၊ နှင့် ဘာသာပြန်ခဲ့သော ထုတ်ကုန်ကုဒ်တစ်ခု။

ကျွန်ုပ်တို့သည် ထိုနေရာတစ်ခုစီတွင် စာသားပါဝင်သော စာရွက်နှစ်ခုပါ စမ်းသပ်အလုပ်စာအုပ်တစ်ခုကို တည်ဆောက်ခဲ့ပြီး၊ စာသားများ မည်သည့်နေရာတွင် တည်ရှိသည်ကို စာရင်းပြုစုပေးသော အခမဲ့စစ်ဆေးကိရိယာ တစ်ခုကို ရေးသားခဲ့ကာ၊ အလုပ်စာအုပ်ကို BookTranslator အသုံးပြုသော စာရင်းဇယားကိုင်တွယ်မှု၏ ဒေသတွင်းပြန်လည်ထုတ်လုပ်မှုမှတစ်ဆင့် လည်ပတ်စေခဲ့သည်။ ဤလမ်းညွှန်ချက်သည် မည်သည့်အရာများ ပြန်လာခဲ့သည်၊ မတင်မီ မည်သည့်အရာများ ပြောင်းလဲရမည်၊ နှင့် ဘာသာပြန်ထားသောဖိုင်ကို မည်သို့စစ်ဆေးရမည်ကို ပြသထားသည်။

အမြန်အဖြေ - အလုပ်စာအုပ်တစ်ခုတွင် ဘာတွေ ဘာသာပြန်ခံရသလဲ

စာသားတည်ရှိရာနေရာကျွန်ုပ်တို့၏စမ်းသပ်မှုမှ ဥပမာBookTranslator က ဘာသာပြန်သလား။ဘာလုပ်ရမလဲ
ခေါင်းစီးအတန်းများ အပါအဝင် ရိုးရိုးစာသားဆဲလ်များ"အပြာရောင်မှတ်စုစာအုပ်"၊ "စျေးနှုန်း"ဟုတ်ကဲ့ဘာမှမလုပ်ပါ
နံပါတ်များ၊ ရက်စွဲများ၊ ဘူလီယန်များ4.5, 2026-10-30ပုံစံအတိုင်း ထားခဲ့သည်ပစ်မှတ်စျေးကွက်အတွက် နံပါတ်ဖော်မတ်များကို စစ်ဆေးပါ
ဖော်မြူလာများ=C2*D2ပုံစံအတိုင်း ထားခဲ့သည်ဘာမှမလုပ်ပါ
ဖော်မြူလာအတွင်းရှိ စာသား=IF(D2>5,"In stock","Low stock")မဟုတ်ပါစကားလုံးများကို ဆဲလ်များထဲသို့ ရွှေ့ပါ (အဆင့် ၂ ကို ကြည့်ပါ)
ရောနှောဖော်မတ်ပါသော ဆဲလ်"အကန့်အသတ် ထုတ်ဝေမှု ဘောပင်"မဟုတ်ပါ၊ ဆဲလ်တစ်ခုလုံးကို ကျော်သွားပါသည်ဖော်မတ်ကို အရင်ရှင်းပါ၊ သို့မဟုတ် ကိုယ်တိုင်ဘာသာပြန်ပါ
ဟိုက်ပါလင့် ဆဲလ်များ"ထုတ်ကုန် စာမျက်နှာ"မဟုတ်ပါဘာသာပြန်ပြီးနောက် လင့်စာသားကို တည်းဖြတ်ပါ
ဒရော့ပ်ဒေါင်း ဆဲလ်အတွင်းရှိ တန်ဖိုး"စာရေးကိရိယာ"ဟုတ်ပါသည်၊ သို့သော် ဒရော့ပ်ဒေါင်းစာရင်းမဟုတ်ပါစာရင်းကို ပြင်ပါ၊ မဟုတ်ပါက ဆဲလ်သည် အကျုံးမဝင်တော့ပါ
အက္ခရာပါသော ကုဒ်များ"A-77", "B-09"ဘာသာပြန်သူထံ ပို့ထားသည်ဘာသာပြန်ပြီးနောက် စစ်ဆေးပါ
ဂဏန်း သို့မဟုတ် သင်္ကေတများသာ ပါသော ကုဒ်များ"00123"မူလအတိုင်း ထားခဲ့သည်ဘာမှမရှိ
မှတ်စုများနှင့် မှတ်ချက်များ"မထုတ်ဝေမီ ပေးသွင်းသူအမည်ကို စစ်ဆေးပါ"မဟုတ်ပါကိုယ်တိုင်ဘာသာပြန်ပါ၊ သို့မဟုတ် ဖျက်ပါ
စာမျက်နှာအမည်များနှင့် အမည်ပေးထားသော အပိုင်းအခြားများ"ထုတ်ကုန်များ", PriceRangeမဟုတ်ပါ၊ ထို့ကြောင့် စာမျက်နှာဖြတ်ကျော် ဖော်မြူလာများ ဆက်လက်အလုပ်လုပ်နိုင်ပါသည်ဖော်မြူလာများကို စစ်ဆေးပြီးမှသာ လိုအပ်ပါက စာမျက်နှာများကို ကိုယ်တိုင်အမည်ပြောင်းပါ
ဂရပ်များနှင့် မက်ခရိုများဘားဂရပ်တစ်ခု၊ VBA ပရောဂျက်တစ်ခုကျွန်ုပ်တို့၏စမ်းသပ်မှုတွင် ဘာသာပြန်ထားသောဖိုင်မှ ဖယ်ရှားခဲ့သည်မူရင်းကို သိမ်းထားပါ၊ ပြီးနောက် ပြန်လည်တည်ဆောက်ပါ (အောက်တွင်ကြည့်ပါ)

အဟောင်း .xls ဖိုင်များကို လက်မခံပါ။ ၎င်းတို့ကို Excel တွင်ဖွင့်ပြီး .xlsx အဖြစ် အရင်သိမ်းပါ။ မက်ခရိုဖွင့်ထားသော .xlsm ဖိုင်များကို လက်ခံသော်လည်း တင်မတင်မီ မက်ခရိုအပိုင်းကို ဖတ်ပါ- ဘာသာပြန်ထားသောဖိုင်တွင် မက်ခရိုများမပါဝင်ပါ၊ ဒေါင်းလုဒ်ရလဒ်သည် .xlsm ဖြင့် အဆုံးသတ်နေသေးပါက ဖွင့်မတင်မီ .xlsx သို့ အမည်ပြောင်းပါ။

အဆင့် 1- သင့်အလုပ်စာအုပ်ပေါ်တွင် Checker ကို လုပ်ဆောင်ပါ

check_xlsx_text.py ကို ဒေါင်းလုဒ်လုပ်ပြီး သင့်ဖိုင်ပေါ်တွင် လုပ်ဆောင်ပါ-

python3 check_xlsx_text.py "Price list.xlsx"

၎င်းသည် Python 3 သာ လိုအပ်ပြီး ဖိုင်ကို မပြောင်းလဲဘဲ ဖတ်ပါသည်။ ကျွန်ုပ်တို့၏ နမူနာအလုပ်စာအုပ် အတွက် အကျဉ်းချုပ်မှာ အောက်ပါအတိုင်းဖြစ်သည်-

Counts by location:
  cell         code, ID or address        2
  cell         link text                  1
  cell         mixed formatting           1
  cell         plain text                 15
  comments     comment or note text       1
  dropdown     list of allowed values     1
  formula text text inside a formula      6
  sheet        sheet name                 2
  workbook     defined name               1

Plain text cells (translated by a cell-by-cell translator): 15
Items that need a decision before you upload: 12

အရေအတွက်များအောက်တွင်၊ ၎င်းသည် ပစ္စည်းတစ်ခုစီကို ၎င်း၏စာမျက်နှာနှင့် ဆဲလ်ဖြင့် စာရင်းပြုစုထားသည်၊ ဥပမာ Products!E2 formula text 'In stock'။ ထိုစာရင်းကို အဆင့် 2 အတွက် သင့်လုပ်စရာစာရင်းအဖြစ် အသုံးပြုပါ။ သင့်အလုပ်စာအုပ်တွင် ဂရပ်များ၊ စာသားဘောက်စ်များ၊ ပိုင်ဗို့ဇယားများ သို့မဟုတ် မက်ခရိုပရောဂျက်တစ်ခု ပါဝင်ပါက ၎င်းတို့သည်လည်း အရေအတွက်များတွင် ပေါ်လာပါသည်။

README တွင် နမူနာအလုပ်စာအုပ်ကို ဖော်ပြထားပြီး ဖိုင် hash များကို စာရင်းပြုစုကာ ၎င်းကို တည်ဆောက်သော script များကို လင့်ခ်ချိတ်ထားသည်၊ ထို့ကြောင့် စမ်းသပ်မှုကို သင်ပြန်လုပ်နိုင်ပါသည်။

ကျွန်ုပ်တို့၏ စမ်းသပ်အလုပ်စာအုပ်တွင် ဘာဖြစ်ခဲ့သလဲ

ကျွန်ုပ်တို့သည် နမူနာအလုပ်စာအုပ်ကို BookTranslator ၏ spreadsheet handler အသုံးပြုသော ကုဒ်မှတစ်ဆင့် လုပ်ဆောင်ခဲ့ပြီး 2026-11-01 တွင် တူညီသော library (ExcelJS 4.4.0) ဖြင့် ဒေသတွင်း ပြန်လည်ထုတ်လုပ်ခဲ့သည်။ အစစ်အမှန် ဘာသာပြန်ခြင်းအစား ဆဲလ်တစ်ခုစီ၏ စာသားရှေ့တွင် "[DE]" ထည့်သော placeholder တစ်ခုကို ကျွန်ုပ်တို့ အသုံးပြုခဲ့သည်။ ၎င်းသည် ဘာသာစကားမော်ဒယ်ကို စမ်းသပ်မှုမှ ဖယ်ထုတ်ထားသောကြောင့် ရလဒ်များသည် ဖိုင်ကိုင်တွယ်မှုက ပို့သည်၊ သိမ်းထားသည်၊ နှင့် ပစ်ချသည်တို့ကိုသာ ပြသပါသည်။

Handler သည် စာမျက်နှာတစ်ခုစီကို ဆဲလ်တစ်ခုချင်း ဖတ်ပါသည်။ ဆဲလ်တွင် ရိုးရိုးစာသားတန်ဖိုး ပါဝင်မှသာ ဘာသာပြန်ရန် ဆဲလ်တစ်ခုကို ပို့ပြီး ဂဏန်းများ၊ သင်္ကေတများနှင့် အမှတ်အသားများဖြင့်သာ ဖွဲ့စည်းထားသော စာသားများကို ကျော်သွားပါသည်။ ဆဲလ်ဂရစ်အတွင်းရှိ အခြားအရာအားလုံးကို မပြောင်းလဲဘဲ ကူးယူပါသည်။ ထို့နောက် BookTranslator သည် ဖိုင်နှစ်ခုကို ပြန်ပေးသည်- ဘာသာပြန်ထားသော အလုပ်စာအုပ်နှင့် ဘာသာနှစ်မျိုး အလုပ်စာအုပ်။

ဘာသာပြန်ထားသော အလုပ်စာအုပ်

ဤသည်မှာ အသုံးပြုရမည့်ဖိုင်ဖြစ်သည်။ ဖော်မြူလာ 6 ခု၊ ဂဏန်းနှင့် ရက်စွဲ 7 ခု၊ ငွေကြေးနှင့် ရက်စွဲဖော်မတ်များ၊ ပေါင်းစပ်ထားသော ဆဲလ်များ၊ မှတ်စု၊ dropdown စည်းမျဉ်းနှင့် အမည်ပေးထားသော အပိုင်းအခြားအားလုံး မပြောင်းလဲဘဲ ပြန်လာခဲ့သည်။ ခေါင်းစီးဆဲလ် 9 ခုနှင့် အခြားရိုးရိုးစာသားဆဲလ်များကို နေရာတွင်ပင် ဘာသာပြန်ခဲ့သည်။ ရလဒ်သုံးခုကို အာရုံစိုက်ရန် လိုအပ်သည်-

ဖော်မြူလာများအတွင်းရှိ စာသားများသည် မူရင်းဘာသာစကားတွင် ကျန်ရှိနေသည်။ Status ကော်လံသည် =IF(D2>5,"In stock","Low stock") ကို အသုံးပြုခဲ့သည်။ ဖော်မြူလာသည် စာသားဆဲလ်မဟုတ်သောကြောင့် handler သည် ၎င်းကို ဘယ်တော့မှ မဖတ်ပါ၊ "In stock" သည် အတန်းတိုင်းတွင် အင်္ဂလိပ်လို ကျန်ရှိနေပါသည်။ & သို့မဟုတ် CONCAT ဖြင့် ပေါင်းစပ်ထားသော စာသားများနှင့် HYPERLINK အတွင်းရှိ စာသားများအတွက်လည်း အလားတူပင်။

ဘာသာပြန်ထားသော dropdown တန်ဖိုးသည် ၎င်း၏စာရင်းနှင့် မကိုက်ညီတော့ပါ။ ဆဲလ် H2 တွင် "Stationery, Office, Art" ကို ခွင့်ပြုသော dropdown တစ်ခု ရှိခဲ့သည်။ ဆဲလ်၏တန်ဖိုးကို ဘာသာပြန်ခဲ့သော်လည်း စာရင်းကို ဆဲလ်တွင် မဟုတ်ဘဲ validation စည်းမျဉ်းတွင် သိမ်းဆည်းထားသောကြောင့် ဘာသာပြန်မခံခဲ့ရပါ။ ကျွန်ုပ်တို့၏ checker ၏ နှိုင်းယှဉ်မုဒ်က ၎င်းကို ဤသို့ အစီရင်ခံခဲ့သည်-

Problems: 3
  Products!A3: code changed: 'A-77' -> '[DE] A-77'
  Products!A4: code changed: 'B-09' -> '[DE] B-09'
  Products!H2: '[DE] Stationery' is not in its dropdown list ['Art', 'Office', 'Stationery']

Excel သည် ၎င်း၏ validation စည်းမျဉ်းကို ချိုးဖောက်သော တန်ဖိုးကို သိမ်းထားသော်လည်း dropdown ကို နောက်တစ်ကြိမ်ဖွင့်သူသည် ရွေးချယ်စရာအ�ောင်းများကိုသာ တွေ့ရမည်ဖြစ်ပြီး Data > Circle Invalid Data က ဆဲလ်ကို အလံပြပါလိမ့်မည်။

အက္ခရာများပါသော ကုဒ်များကို ဘာသာပြန်သူထံ ပို့သည်။ "00123" သည် ဂဏန်းများသာ ပါဝင်သောကြောင့် ကျော်သွားခဲ့သည်။ "A-77" နှင့် "B-09" တွင် အက္ခရာတစ်ခု ပါဝင်သောကြောင့် ပို့ခဲ့သည်။ ကုဒ်တစ်ခု မပြောင်းလဲဘဲ ပြန်လာခြင်းရှိ/မရှိသည် မော်ဒယ်ပေါ်တွင် မူတည်ပါသည်။ ဖိုင်ကိုင်တွယ်မှုတွင် ၎င်းကို ကာကွယ်ပေးသော အရာမရှိပါ။ "A-77-Artikel" အဖြစ် ပြန်လာသော SKU သည် ၎င်းကို အသုံးပြုသော lookup တိုင်းကို ချိုးဖျက်ပါသည်။

ဘာသာနှစ်မျိုး အလုပ်စာအုပ်

ဘာသာနှစ်မျိုးဖိုင်သည် ဘာသာပြန်ထားသော ဆဲလ်အနည်းဆုံးတစ်ခု ပါဝင်သော ကော်လံတိုင်း၏ ညာဘက်တွင် ဘာသာပြန်ကော်လံတစ်ခုကို ထည့်သွင်းပြီး ခေါင်းစီးများမှာ "Name (Translated)" ကဲ့သို့ဖြစ်သည်။ ၎င်းသည် ဆဲလ်တန်ဖိုးများကို ၎င်းတို့၏ ကော်လံအသစ်များသို့ ရွှေ့သော်လည်း ဆဲလ်ဖော်မတ်များကို မရွှေ့ပါ၊ ဖော်မြူလာများကို မမွမ်းမံပါ။ ကျွန်ုပ်တို့၏စမ်းသပ်မှုတွင်-

  • ငွေကြေးဖော်မတ် $#,##0.00 သည် ယခု ထုတ်ကုန်အမည်များ ပါဝင်သော ကော်လံ C တွင် ကျန်ရှိနေခဲ့ပြီး စျေးနှုန်းများသည် ၎င်းမပါဘဲ ကော်လံ E သို့ ရွှေ့သွားခဲ့သည်။
  • ရက်စွဲပုံစံသည် G ကော်လံတွင် ကျန်ရှိနေခဲ့ပြီး ယခုအခါ ထိုကော်လံတွင် အရေအတွက် ရှိနေသောကြောင့် အရေအတွက် 10 သည် ရက်စွဲအဖြစ် ပြသနေသည်။
  • =C2*D2 သည် K ကော်လံသို့ ရွေ့သွားသော်လည်း C2 နှင့် D2 ကို ဆက်လက်ညွှန်ပြနေဆဲဖြစ်ပြီး ယင်းတို့တွင် ယခု ထုတ်ကုန်အမည်နှင့် ၎င်း၏ဘာသာပြန်ချက် ရှိနေသောကြောင့် 45 ကို ပြန်လည်မရနိုင်တော့ပါ။
  • Summary စာမျက်နှာတွင် =SUM(Products!F2:F4) သည် ယခု ဗလာဖြစ်နေသော ဘာသာပြန်ကော်လံကို ပေါင်းထည့်သွားပါသည်။

ထို့ကြောင့် ဘာသာနှစ်မျိုးစာအုပ်သည် မူရင်းနှင့် ဘာသာပြန်ချက်ကို ဘေးချင်းယှဉ်ဖတ်ရန်အတွက်သာဖြစ်ပြီး တွက်ချက်ရန်အတွက် မဟုတ်ပါ။ ၎င်းကို ပြင်ဆင်ခြင်း သို့မဟုတ် ၎င်းမှ ဖော်မြူလာများကို ကူးယူခြင်း မပြုပါနှင့်။

ဂရပ်များနှင့် မက်ခရိုများ

အလုပ်စာအုပ်၏ သီးခြားမိတ္တူတစ်ခုတွင် ကျွန်ုပ်တို့သည် ဂရပ်တစ်ခုနှင့် မက်ခရိုပရောဂျက်တစ်ခုကို ထည့်သွင်းပြီး Excel က သိမ်းဆည်းသည့်ပုံစံအတိုင်း သိမ်းဆည်းခဲ့သည်။ နှစ်ခုစလုံးသည် ဘာသာပြန်ထားသောဖိုင် သို့မဟုတ် ဘာသာနှစ်မျိုးဖိုင်တွင် မပါဝင်ခဲ့ပါ။ ExcelJS သည် အလုပ်စာရွက်များ၊ စတိုင်များ၊ မျှဝေထားသောစာသား၊ ရုပ်ပုံများ၊ ဇယားများနှင့် မှတ်ချက်များကို ဖတ်ရှုရေးသားနိုင်ပြီး ဂရပ်အစိတ်အပိုင်းများ သို့မဟုတ် VBA ပရောဂျက်အတွက် ကုဒ်မရှိသောကြောင့် သိမ်းဆည်းသည့်အခါ ၎င်းတို့ကို ချန်လှပ်ထားပါသည်။ အလားတူကုဒ်တွင် pivot ဇယားများအတွက် ဘာမျှမရှိသောကြောင့် pivot ဇယားများလည်း ကျန်ခဲ့နိုင်သည်ဟု မျှော်လင့်ရပါသည်။ ကျွန်ုပ်တို့ စမ်းသပ်ခဲ့ခြင်းမရှိပါ။ ထို့အပြင် ကိုင်တွယ်သူသည် ၎င်း၏ထွက်ရှိမှုကို .xlsx ဖိုင်အဖြစ် သိမ်းဆည်းပြီး ယင်းဖိုင်တွင် မက်ခရိုများ မထည့်သွင်းနိုင်ပါ။

စမ်းသပ်မှု၏ နောက်ထပ်ကန့်သတ်ချက်တစ်ခုမှာ ကျွန်ုပ်တို့သည် နမူနာအလုပ်စာအုပ်ကို ExcelJS ဖြင့်ပင် တည်ဆောက်ခဲ့ခြင်းဖြစ်ပြီး ယင်းသည် ဖော်မတ်များ၊ ပေါင်းစည်းမှုများနှင့် အတည်ပြုစည်းမျဉ်းများကို ထိန်းသိမ်းရန် အလွယ်ကူဆုံးအခြေအနေဖြစ်သည်။ Excel ဖြင့် သိမ်းဆည်းထားသော အလုပ်စာအုပ်တွင် ExcelJS က ပုံမဖော်နိုင်သော အင်္ဂါရပ်များ ပါဝင်နိုင်သောကြောင့် အလားတူ သန့်ရှင်းသောရလဒ်ဟု မယူဆဘဲ သင့်ကိုယ်ပိုင်ဖိုင်အပေါ် အောက်ပါနှိုင်းယှဉ်အဆင့်ကို လုပ်ဆောင်ပါ။

အဆင့် 2- မတင်မီ အလုပ်စာအုပ်ကို ပြင်ဆင်ပါ

မိတ္တူတစ်ခုပေါ်တွင် လုပ်ဆောင်ပါ။ စစ်ဆေးသူက မည်သည့်ဆဲလ်များကို ပြောင်းရမည်ကို ပြောပြပါလိမ့်မည်။

  1. ဖော်မြူလာစာသားကို ဆဲလ်များထဲသို့ ရွှေ့ပါ။ စကားလုံးများကို "Labels" ဟုခေါ်သော စာမျက်နှာငယ်တွင် ထည့်ပြီး ဖော်မြူလာက ၎င်းတို့ကို ညွှန်ပြပါ- =IF(D2>5,Labels!$A$1,Labels!$A$2)။ အညွှန်းဆဲလ်များသည် ရိုးရိုးစာသားဖြစ်သောကြောင့် ၎င်းတို့ကို ဘာသာပြန်ပြီး ဖော်မြူလာတိုင်းက ဘာသာပြန်ချက်ကို ရယူပါသည်။ ဤပြောင်းလဲမှုတစ်ခုတည်းက "ဖော်မြူလာစာသား" အရေအတွက် အများစုကို များသောအားဖြင့် ဖြေရှင်းပေးနိုင်သည်။ အဘယ်ကြောင့်ဆိုသော် တူညီသောစကားစုသည် ကော်လံတစ်ခုလုံးတွင် ထပ်ခါတလဲလဲ ဖြစ်နေတတ်သောကြောင့်ဖြစ်သည်။
  2. ရွေးချယ်စရာစာရင်းများကို ဆဲလ်များထဲသို့ ရွှေ့ပါ။ Data > Data Validation တွင် Source ကို ရိုက်ထည့်ထားသောစာရင်း (Stationery,Office,Art) မှ Labels စာမျက်နှာရှိ အပိုင်းအခြား (=Labels!$B$1:$B$3) သို့ ပြောင်းပါ။ ထိုအခါ စာရင်းတန်ဖိုးများကို ၎င်းတို့ကို အသုံးပြုသော ဆဲလ်များနှင့်အတူ ဘာသာပြန်ပါလိမ့်မည်။ ပြီးနောက် ဆဲလ်အနည်းငယ်ကို စစ်ဆေးပါ- မော်ဒယ်က "Stationery" ကို နေရာနှစ်ခုစလုံးတွင် တူညီစွာ ဘာသာပြန်မှသာ ရွေးချယ်စရာစာရင်းက ဘာသာပြန်တန်ဖိုးကို လက်ခံပါလိမ့်မည်။
  3. ရောနှောထားသော ဖော်မတ်ကို ရှင်းလင်းပါ။ စကားလုံးတစ်လုံးကို စာလုံးအထူ သို့မဟုတ် အရောင်ခြယ်ထားသော ဆဲလ်တစ်ခုကို ဖော်မတ်ပြုလုပ်ထားသော အပိုင်းအစများအဖြစ် သိမ်းဆည်းပြီး လုံးဝကျော်သွားပါသည်။ ဆဲလ်ကို ရွေးပြီး Home > Clear > Clear Formats ကို ရွေးပါ သို့မဟုတ် ပြန်ရိုက်ထည့်ပါ၊ ထို့နောက် ဘာသာပြန်ပြီးမှ စာလုံးအထူကို ပြန်လည်အသုံးချပါ။ ဤကဲ့သို့ အများအပြားရှိပါက ဦးစွာ မှတ်သားထားပါ။
  4. မှတ်စုများနှင့် မှတ်ချက်များကို မည်သို့ကိုင်တွယ်မည်ကို ဆုံးဖြတ်ပါ။ ၎င်းတို့ကို ဘာသာမပြန်ပါ။ ဘာသာပြန်ဝန်ဆောင်မှုသို့ မပို့လိုသော သုံးသပ်ချက်မှတ်စုများကို ဖျက်ပြီး ကျန်သည်များကို ကိုယ်တိုင်ဘာသာပြန်ပါ။
  5. မက်ခရိုအလုပ်စာအုပ်များကို .xlsx အဖြစ် သိမ်းဆည်းပါ။ သင့် .xlsm ကို မူရင်းအဖြစ် ထားရှိပါ။ .xlsx မိတ္တူကို ဘာသာပြန်ပြီးနောက် ဘာသာပြန်ထားသော စာသားကော်လံများကို မူရင်းထဲသို့ ပြန်ကူးထည့်ပါ (Paste Special > Values၊ စာသားကော်လံများသာ၊ ဖော်မြူလာများကို မထပ်ရေးမိစေရန်) သို့မဟုတ် VBA မော်ဂျူးများကို တင်ပို့ပြီး ဘာသာပြန်ထားသောဖိုင်ထဲသို့ တင်သွင်းပါ။
  6. ဂရပ်များကို နောက်မှထားခဲ့ပါ။ ဂရပ်တစ်ခုတွင် စာသားအနည်းငယ်သာရှိသည်- ခေါင်းစဉ်တစ်ခု၊ ဝင်ရိုးခေါင်းစဉ်များနှင့် များသောအားဖြင့် ခေါင်းစီးဆဲလ်များမှ ရရှိသော ရှင်းလင်းချက်။ ဘာသာပြန်ထားသော အလုပ်စာအုပ်တွင် တူညီသောအပိုင်းအခြားများမှ ဂရပ်ကို ပြန်လည်တည်ဆောက်ခြင်း သို့မဟုတ် ဘာသာပြန်ထားသော စာသားကော်လံများကို မူရင်းအလုပ်စာအုပ်ထဲသို့ ပြန်ကူးထည့်ခြင်းဖြင့် ၎င်း၏ဂရပ်များနှင့် pivot ဇယားများ အလိုအလျောက် အပ်ဒိတ်ဖြစ်စေခြင်းသည် များသောအားဖြင့် ပိုမြန်ပါသည်။

အဆင့် 3- ဖိုင်တစ်ခုလုံးကို ဘာသာပြန်ပါ

စာရွက်စာတမ်းဘာသာပြန်စာမျက်နှာ တွင် .xlsx ကို တင်ပါ၊ ပစ်မှတ်ဘာသာစကားကို ရွေးပါ၊ ငွေမပေးမီ ပြသထားသော စျေးနှုန်းကို စစ်ဆေးပါ။ ဖိုင်တစ်ခုလုံးတင်ခြင်းသည် စာမျက်နှာတိုင်းရှိ စာသားဆဲလ်တိုင်းကို တာဝန်တစ်ခုတည်းဖြင့် ဘာသာပြန်ပေးသောကြောင့် ထုတ်ကုန်အမည်ကို အတန်း 3 နှင့် အတန်း 3,000 တွင် တူညီစေရန် ပိုမိုလွယ်ကူစေသည်။ ဘာသာပြန်ဝေါဟာရစာရင်း တည်ဆောက်ခြင်း အတွက် ကျွန်ုပ်တို့၏လမ်းညွှန်ချက်တွင် ကွဲပြားမှုမရှိရမည့် ဝေါဟာရများကို မည်သို့သတ်မှတ်မည်ကို ရှင်းပြထားသည်။

တာဝန်ပြီးဆုံးသောအခါ History စာမျက်နှာက ဒေါင်းလုဒ်နှစ်ခုစလုံးကို ပေးပါသည်။ ဘာသာပြန်ထားသော အလုပ်စာအုပ်ကို အသုံးပြုပါ။ ဘာသာနှစ်မျိုးအလုပ်စာအုပ်ကို ဘာသာစကားနှစ်မျိုးစလုံးဖတ်နိုင်သူနှင့် စကားလုံးအသုံးအနှုန်းများကို ပြန်လည်သုံးသပ်ရန်အတွက်သာ ဖွင့်ပါ။

သင်သည် Google Sheets တွင် အလုပ်လုပ်ပါက အခြားလမ်းကြောင်းနှစ်ခု ရှိပါသည်။ Google Translate ၏ Documents တဘ်သည် 10 MB အထိ .xlsx ဖိုင်များကို လက်ခံသည် (Google Translate Help)။ ကျွန်ုပ်တို့၏ Google Docs ဘာသာပြန်လမ်းညွှန် က ၎င်း၏ရွေးချယ်စရာများကို နှိုင်းယှဉ်ထားသည်။ ထို့အပြင် Sheets တွင် GOOGLETRANSLATE(text, source_language, target_language) လုပ်ဆောင်ချက် (Google Docs Editors Help) ရှိပြီး မူရင်းဘေးရှိ ကော်လံအသစ်တွင် အောက်သို့ဖြည့်နိုင်သည်။ ယင်းသည် အတိုတောင်းသော အညွှန်းများ၏ ကော်လံတစ်ခုအတွက် အဆင်ပြေသော်လည်း ရလဒ်များသည် ဖော်မြူလာများဖြစ်သောကြောင့် စာမျက်နှာကို မမျှဝေမီ တန်ဖိုးများအဖြစ် ကူးထည့်ပါ။ DeepL သည်လည်း စာရွက်စာတမ်းများကို ဘာသာပြန်သည်။ ၎င်း၏စာရွက်စာတမ်းကန့်သတ်ချက်များက လက်တွေ့တွင် ဘာကိုဆိုလိုသည်ကို ကြည့်ပါ။ မည်သည့်ကိရိယာကို အသုံးပြုသည်ဖြစ်စေ မူရင်းအပေါ် စစ်ဆေးသူကို ဦးစွာ လုပ်ဆောင်ပါ- ဖော်မြူလာများ၊ လင့်ခ်များနှင့် ဂရပ်များအတွင်းရှိ စာသားများသည် မည်သည့်ကိရိယာက ဖိုင်ကို ဖတ်သည်ဖြစ်စေ တူညီသောနေရာများတွင် တည်ရှိသည်။

အဆင့် 4- ဘာသာပြန်ထားသော အလုပ်စာအုပ်ကို စစ်ဆေးပါ

  1. နှိုင်းယှဉ်မုဒ်ကို လုပ်ဆောင်ပါ။ မူရင်းနှင့် ဘာသာပြန်ထားသောဖိုင်ကို ဘေးချင်းယှဉ်ထားပါ-

    python3 check_xlsx_text.py --compare "Price list.xlsx" "Price list (translated).xlsx"
    

    ၎င်းသည် ဖော်မြူလာ၊ နံပါတ်နှင့် ရက်စွဲတိုင်း မပြောင်းလဲကြောင်း၊ အက္ခရာပါသော ကုဒ်များ မူလအတိုင်း အတိအကျ ပြန်လာကြောင်းနှင့် ရွေးချယ်စရာစာရင်းတန်ဖိုးတိုင်း ၎င်း၏စာရင်းထဲတွင် ရှိကြောင်း စစ်ဆေးသည်။ ၎င်းကို ဘာသာပြန်ထားသော အလုပ်စာအုပ်အပေါ်တွင်သာ အသုံးပြုပါ။ ဘာသာနှစ်မျိုးဖိုင်သည် ကော်လံများကို ရွှေ့ထားသောကြောင့် ဆဲလ်တိုင်းနီးပါးကို အစီရင်ခံပါလိမ့်မည်။

  2. ပြန်လည်တွက်ချက်ပါ။ အညွှန်းများကို ပြင်ဆင်ပြီးနောက် ဖော်မြူလာတစ်ခုက စာသားဟောင်းကို ဆက်လက်ပြသနေပါက F9 (သို့မဟုတ် Formulas > Calculate Now) ကို နှိပ်ပါ။

  3. ကျန်ရှိသည်များကို ဘာသာပြန်ပါ။ အဆင့် 1 မှ စစ်ဆေးသူ၏စာရင်းကို အသုံးပြုပါ- လင့်ခ်စာသား၊ မှတ်စုများ၊ ဂရပ်ခေါင်းစဉ်များနှင့် ဖော်မတ်ရှင်းလင်းထားသော ဆဲလ်များ။

  4. ဖြတ်တောက်ခံရသော စာသားများကို ရှာပါ။ ဘာသာပြန်ချက်များသည် မူရင်းထက် ပိုရှည်လေ့ရှိပြီး စာလုံးအနည်းငယ်သာ ပါသော စာသားများ ပို၍ ရှည်လာတတ်သည်။ W3C က IBM ၏ လမ်းညွှန်ချက်များကို ကိုးကားပြီး အင်္ဂလိပ်မှ ဥရောပဘာသာစကားများသို့ ပျမ်းမျှ ချဲ့ထွင်မှုသည် စာလုံး ၁၀ လုံးအထိ စာသားအတွက် ၂၀၀–၃၀၀% ရှိသည်ဟု ဖော်ပြထားသည် (W3C)။ ကော်လံခေါင်းစဉ်များသည် တိုတောင်းသောကြောင့် ဖြတ်တောက်ခံရသည့်နေရာတွင် ကော်လံများကို ကျယ်အောင်ချဲ့ပါ သို့မဟုတ် Wrap Text ကို ဖွင့်ပါ။

  5. နံပါတ်နှင့် ရက်စွဲပြသမှုကို စစ်ဆေးပါ။ တန်ဖိုးများကို မထိခိုက်စေခဲ့သော်လည်း ဂျာမန်စာဖတ်သူအတွက် "4.50" ကို "4,50" အဖြစ် ပြသရန် လိုအပ်နိုင်သည်။ ၎င်းသည် ဆဲလ်ဖော်မတ် သို့မဟုတ် ဒေသဆိုင်ရာ ဆက်တင်ဖြစ်ပြီး ဘာသာပြန်ခြင်းမဟုတ်ပါ။

  6. လုပ်ဆောင်ချက်အမည်များကို "ပြင်ဆင်" မလုပ်ပါနှင့်။ သင့်လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်၏ ပြင်သစ် Excel တွင် SUM အစား SOMME ပြသနေပါက ၎င်းသည် Excel က ၎င်း၏ ကိုယ်ပိုင် ဒေသသုံး လုပ်ဆောင်ချက်အမည်များကို ပြသနေခြင်းဖြစ်ပြီး ဖော်မြူလာမှာ အတူတူပင်ဖြစ်သည်။

  7. ညာမှဘယ်သို့ စာမျက်နှာများကို သတ်မှတ်ပါ။ အာရဗီ၊ ဟီဘရူး၊ ပါရှန် သို့မဟုတ် အူရဒူအတွက် Page Layout > Sheet Right-to-Left ကို ဖွင့်ပြီး ဆဲလ်ချိန်ညှိမှုကို စစ်ဆေးပါ။

  8. ဖောက်သည်များထံ ပေးပို့မည်ဆိုပါက ဈေးနှုန်းစာရင်း သို့မဟုတ် ထုတ်ကုန်ကတ်တလောက်ကဲ့သို့သော စာရွက်စာတမ်းများကို ကျွမ်းကျင်စွာ ဖတ်တတ်သူတစ်ဦးက ပြန်လည်သုံးသပ်ပါစေ။ စက်ဘာသာပြန်ချက်သည် ကောင်းမွန်သော ပထမမူကြမ်းသာဖြစ်ပြီး နောက်ဆုံးမူကြမ်း မဟုတ်ပါ။

CSV နှင့် TSV ဖိုင်များ

.csv ဖိုင်တွင် ဖော်မြူလာများ၊ ဖော်မတ်များ သို့မဟုတ် ရွေးချယ်စရာစာရင်းများ မပါဝင်သောကြောင့် အထက်ပါ ပြဿနာအများစု ပျောက်ကွယ်သွားသည်။ ကွဲပြားချက် သုံးခုရှိသည်။

  • ခေါင်းစဉ်တန်းကို ဘာသာမပြန်ပါ။ ကိုင်တွယ်သူက ပထမတန်းကို ခေါင်းစဉ်များအဖြစ် သတ်မှတ်ပြီး ဒေတာတန်းများကိုသာ ဘာသာပြန်သည်။ ခေါင်းစဉ်များကို ကိုယ်တိုင်ဘာသာပြန်ပါ၊ သို့မဟုတ် မတင်မီ ဒေတာတန်းတစ်ခုသို့ ကူးယူပြီး နောက်မှ ပြန်ရွှေ့ပါ။
  • ကော်လံတစ်ခုလုံးကို တစ်စုတစ်စည်းတည်း ဘာသာပြန်သည်။ ကော်လံတစ်ခုရှိ မည်သည့်ဆဲလ်တွင်မဆို စာလုံးတစ်လုံးပါဝင်ပါက ထိုကော်လံရှိ စာလုံးပါဝင်သော ဆဲလ်တိုင်းကို ကုဒ်များအပါအဝင် ပို့သည်။ နှိုင်းယှဉ်မုဒ်သည် .xlsx ကိုသာ ဖတ်သောကြောင့် CSV ကုဒ်ကော်လံကို ကိုယ်တိုင်စစ်ဆေးပါ- ဖိုင်နှစ်ခုစလုံးမှ ၎င်းကို စာရွက်တစ်ခုတည်းသို့ ကူးယူပြီး ကော်လံနှစ်ခုကို =EXACT(A2,B2) ဖြင့် နှိုင်းယှဉ်ပါ။
  • CSV သည် ကော်မာဖြင့် ခြားထားသည့်အတိုင်း ပြန်လာသည်။ မူရင်းက မည်သည့် ခြားနားကွက်ကို သုံးသည်ဖြစ်စေ ဘာသာပြန်ထားသော CSV သည် ကော်မာများကို သုံးသည်။ .tsv ဖိုင်သည် ၎င်း၏ တဘ်များကို ထိန်းသိမ်းထားသည်။ ကျွန်ုပ်တို့၏ စမ်းသပ်မှုတွင် ဆီမီးကော်လံဖြင့် ခြားထားသော CSV သည် ကော်မာများဖြင့် ခြားထားသည့်အတိုင်း ပြန်လာပြီး "4,50" ကဲ့သို့သော ဒသမကော်မာများကို ကိုးကားအမှတ်အသားများအတွင်း ထိန်းသိမ်းထားသည်။ ဖိုင်သည် byte order mark မပါသော UTF-8 ဖြစ်သည်။ Microsoft က ထို mark ပါဝင်ပါက Excel သည် UTF-8 CSV ကို ပုံမှန်အတိုင်း ဖွင့်သည်ဟု ဆိုပြီး မဟုတ်ပါက Data > Get Data > From Text/CSV ဖြင့် တင်သွင်းရန် အကြံပြုထားသည် (Microsoft Support)။ ဖိုင်ကို နှစ်ချက်နှိပ်ပြီး ဖွင့်ကြည့်ပါက စာလုံးအသံယှဉ်မှုများ ပျက်နေပါက ထိုနည်းဖြင့် တင်သွင်းပါ။

သင့်ဒေတာသည် ဖော်မြူလာများပါသော အလုပ်စာအုပ်တွင် ရှိနေပါက .xlsx ကို ဘာသာပြန်ပါ။ ဘာသာပြန်ရန် CSV သို့ တင်ပို့ခြင်းသည် ဖော်မြူလာတိုင်းကို စွန့်ပစ်လိုက်ခြင်းဖြစ်သည်။

အဖြစ်များသော ပြဿနာများ

ပြဿနာဖြစ်နိုင်သော အကြောင်းရင်းဘာလုပ်ရမည်
ကော်လံတစ်ခုလုံး "In stock" ဟု ဆက်လက်ပြနေသည်စာလုံးများသည် IF ဖော်မြူလာအတွင်း ရှိနေသည်၎င်းတို့ကို အညွှန်းဆဲလ်များသို့ ရွှေ့ပြီး ဖော်မြူလာကို ၎င်းတို့ဆီသို့ ညွှန်ပါ
ရွေးချယ်စရာစာရင်းက ဘာသာပြန်ထားသော တန်ဖိုးကို ပယ်ချသည်ခွင့်ပြုထားသော တန်ဖိုးများကို အတည်ပြုခြင်း စည်းမျဉ်းထဲသို့ ရိုက်ထည့်ထားသည်စည်းမျဉ်း၏ Source ကို ဆဲလ်အပိုင်းအခြားသို့ ပြောင်းပြီး အပိုင်းအခြားကို ဘာသာပြန်ပါ
ထုတ်ကုန်ကုဒ် ပြောင်းသွားသည်၎င်းတွင် စာလုံးများ ပါဝင်သောကြောင့် ဘာသာပြန်သူထံ ပို့ခဲ့သည်မူရင်းမှ ပြင်ဆင်ပါ။ ပို့ဆောင်မှုတိုင်းတွင် နှိုင်းယှဉ်မုဒ်ကို လုပ်ဆောင်ပါ
ဆဲလ်တစ်ခုကို လုံးဝ ဘာသာမပြန်ထားပါ၎င်းတွင် ဖော်မတ်များ ရောနှောနေသည် သို့မဟုတ် လင့်ခ်တစ်ခု ဖြစ်နေသည်ဖော်မတ်ကို ရှင်းလင်းပါ သို့မဟုတ် လင့်ခ်စာသားကို တည်းဖြတ်ပြီး ပြန်လည်ဘာသာပြန်ပါ သို့မဟုတ် ကိုယ်တိုင်ပြင်ဆင်ပါ
ဂရပ် သို့မဟုတ် မက်ခရိုများ ပျောက်သွားသည်ဖိုင်ကို ပြန်လည်ရေးသားရန် အသုံးပြုသော လိုက်ဘရယ်ရီက ၎င်းတို့ကို မသိမ်းဆည်းပါ.xlsx မိတ္တူကို ဘာသာပြန်ပြီး ဘာသာပြန်စာသားကို မူရင်းထဲသို့ ပြန်ထည့်ပါ
ဘာသာနှစ်မျိုးဖိုင်၌ စုစုပေါင်းများ မှားယွင်းနေသည်၎င်း၏ ထည့်ထားသော ကော်လံများက တန်ဖိုးများကို ရွှေ့သော်လည်း ဖော်မြူလာများ သို့မဟုတ် ဖော်မတ်များကို မရွှေ့ပါမည်သည့် တွက်ချက်မှုအတွက်မဆို ဘာသာပြန်ထားသော အလုပ်စာအုပ်ကို အသုံးပြုပါ
ဘာသာပြန်ထားသော CSV တွင် အသံအမှတ်အသားများ ပျက်စီးနေပုံရသည်Excel က ကုဒ်ပြောင်းခြင်းကို မှားယွင်းစွာ ခန့်မှန်းခဲ့သည်Data > Get Data > From Text/CSV ဖြင့် တင်သွင်းပါ
အပ်လုဒ်ကို ငြင်းပယ်ခံရသည်ဖိုင်သည် .xls ဖြစ်သည် သို့မဟုတ် ဖွင့်ရန် စကားဝှက် လိုအပ်သည်ဖွင့်ရန် စကားဝှက်မပါဘဲ ပုံမှန် .xlsx အဖြစ် သိမ်းဆည်းပါ (စာမျက်နှာ ကာကွယ်မှုသာ ရှိလျှင် ရပါသည်)

အလားတူ အယူအဆသည် ဆလိုက်များအတွက်လည်း သက်ဆိုင်ပါသည်- PowerPoint အစုအဝေးတွင်လည်း ဘာသာပြန်သူ ကျော်သွားသော နေရာများတွင် စာသားများ ကျန်ရှိနေပါသည်၊ ထိုဆောင်းပါးအတွက် စစ်ဆေးစနစ်သည် ဤဆောင်းပါးနှင့် အလားတူ အလုပ်လုပ်ပါသည်။

ဆက်စပ် ဆောင်းပါးများ